Wednesday, December 28, 2011

Usah Tolak Bantuan BR1M: Nik Aziz

Tags

BACHOK: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, meminta rakyat Kelantan agar jangan menolak Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) RM500 yang diberikan Kerajaan Persekutuan.
"Apa yang diumumkan oleh (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Razak), (bantuan) sebanyak RM500 itu, saya minta rakyat terima."Yang gantung (kain rentang) tu mengarut sahaja...nak bagi berapa pun ambil tapi bila mengundi, undi bulan," katanya sambil menafikan beliau ada kaitan dengan tindakan pihak tertentu yang menggantung kain rentang yang tertera gambarnya dan kenyataan bahawa pemberian sebanyak RM500 itu adalah haram.
"Pihak tidak bertanggungjawab yang mengantung kain rentang itu berbuat demikian kerana kecewa," katanya kepada pemberita semasa meninjau hakisan akibat ombak besar di kawasan pantai di sini, hari ini.

Mengenai isu membabitkan bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali, dan dan bekas Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa, yang lantang mengkritik parti itu sebelum ini, Nik Abdul Aziz menganggap isu itu sudah selesai dan tidak berbangkit lagi.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, ini kerana kedua-dua pemimpin PAS itu terutama Hasan sudah meminta maaf kepada parti dalam satu "pertemuan muhibah" yang diadakan di kediaman rasmi menteri besar itu di JKR 10 semalam.

"Pertemuan ini adalah dianjurkan oleh Presiden PAS (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) dan syukur kepada Allah Taala, Datuk Hasan menarik balik kenyataannya yang dianggap sensitif. 
"Ini tanda kelakian dan anak jantan kerana dia ikhlas menarik balik kenyataan dan memohon maaf. Ini ajaran agama dan bukan senang untuk mana-mana yang buat salah untuk minta maaf dan menarik balik," katanya 

Hasan dan Nasharudin baru-baru ini lantang mengkritik PAS yang disifatkan mereka sudah lari daripada perjuangan asal untuk menubuhkan negara Islam, namun Hasan kemudiannya memohon maaf mengenai perkara itu.

Nik Abdul Aziz berkata, beliau sudah meminta PAS Pusat mengadakan jamuan kesyukuran bagi menandakan tamatnya isu berkenaan.

Ketika ditanya mengenai kedudukan Nasharudin sebagai calon, beliau berkata: 
"Terpulang kepada pengundi di Bachok (sama ada mahu menerima atau sebaliknya)".

Mengenai hakisan di pantai berkenaan, Menteri Besar berkata, kerajaan negeri akan membantu menyelesaikan masalah itu mengikut kemampuan yang ada.

"Dalam bidang kerajaan negeri kita akan buat dan kalau Pusat biar Jabatan Pengairan dan Saliran tentukan. Sekarang kita sedang menilai kos yang diperlukan," katanya. - BERNAMA
(sumber dari sini)